Imam asy-Syafi'i rahimahullah (Wafat: 204H) menegaskan, “Tidak ada seorang pun melainkan ia wajib bermazhab dengan sunnah Rasulullah dan mengikutinya. Apa jua yang aku ucapkan atau tetapkan tentang sesuatu perkara (ushul), sedangkan ucapanku itu bertentangan dengan sunnah Rasulullah, maka yang diambil adalah sabda Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa Sallam. Dan demikianlah ucapanku (dengan mengikuti sabda Rasulullah).” (Disebutkan oleh Ibnul Qayyim dalam I’lam al-Muwaqq’in, 2/286)
__________________________________________________________________________________

| Nawawi | Aqeedah | Fiqh | Anti Syirik | Galeri Buku | Galeri MP3 | U-VideOo |
__________________________________________________________________________________

Selasa, 1 September 2009

161 - Beginilah Para Sahabat Nabi Merapikan Saf-saf Solat Mereka

Beginilah Para Sahabat Nabi Merapikan Saf-saf Solat Mereka

Harap maaf, artikel ini telah kami perbaiki dan dipindahkan ke website baru kami di, http://www.ilmusunnah.com/?p=8541
 

4 ulasan:

abaabil berkata...

Berdasarkan kepada rajah yang diberikan, tiada masalah kalau saiz kaki semua orang sama panjang/saiz. Yang menjadi masalah apabila saiz kaki berbeza. Maka ketika ini, kelurusan saf dikira dengan berpandukan pada belakang tumit atau hujung jari? Logiknya, kalau diukur/disusun dengan belakang tumit, akan menghasilkan saf yang betul lurus. Ini dipraktikkan masa saya di sekolah menengah dulu. Sebaliknya, apabila masuk UIA, kelurusan saf disusun berdasarkan kepada hujung jari kaki diletakkan supaya sama(kebiasaannya Arab yang betulkan saf macam ni) tapi saya dapati saf tak akan tersusun cantik. Mohon pandangan dalam perkara ini sekiranya soalan saya ini difahami. Jazakallah.

Zul Kahar berkata...

JEMPUTAN MAKAN FREE - REZEKI DARI LANGIT

'Kami tidak mengutus seorang rasulpun melainkan dengan bahasa kaumnya supaya ia dapat memberi penjelasan dengan terang kepada mereka. Maka Allah menyesatkan siapa yang Dia kehendaki, dan memberi petunjuk kepada siapa yang Dia kehendaki. Dan Dia-lah Tuhan Yang Maha Kuasa lagi Maha Bijaksana.'
(AL QURAN – Ibrahim: 4)

'Dan sekiranya mereka Kami binasakan dengan suatu azab sebelum Al Quran itu diturunkan, tentulah mereka berkata: "Ya Tuhan kami, mengapa tidak Engkau utus seorang Rasul kepada kami, lalu kami mengikuti ayat-ayat Engkau sebelum kami menjadi hina dan rendah”.' (AL QURAN - Ta Ha: 134)

Kepada yang faham dengan jelas Al Quran dalam bahasa Melayu di atas maka anda secara automatiknya telah tersabit dengan rasul yang diutuskan Allah kepada anda kaum Melayu iaitu rasul Melayu di;

http://messengerofgodtoday.blogspot.com

Al Quran adalah rezeki dari langit yang diturunkan Tuhan. Maka kami hanya menyediakan hidangan rezeki yang diturunkan kepada kami in 'Local Malaysian Style', free of charge (FOC).

Hidangan yang kami sediakan adalah fresh sepanjang masa, segar, baru dan bukan bangkai, darah mahupun babi dan juga bukan yang disembelih selain nama Allah, serta di jamin halal di sisi Tuhan.

Blog kami adalah terbuka dan sentiasa terbuka (24hrs) bagi mereka yang fakir, yang miskin, yang kelaparan dan yang dalam perjalanan untuk mendapatkan makanan di dalamnya yang boleh dimakan bersama-sama, yang tak habis-habis dan yang mengenyangkan yang boleh membawa kepada kepuasan hati.

Nawawi Bin Subandi berkata...

abaabil,

kerapian saf adalah berdasarkan usaha ke arah menyempurnakannya. Selebihnya, kita tawakkal sahaja. Yg penting, kita sudah berusaha utk merapikannya dengan cara yg dirasakan paling terbaik dan mendekati sunnah.

Wallahu a'lam..

cekodok berkata...

kesian pak cik zul kahar nih...
ritu kan dah letak jawatan...

haha...

buduh tak bertempat...