Imam asy-Syafi'i rahimahullah (Wafat: 204H) menegaskan, “Tidak ada seorang pun melainkan ia wajib bermazhab dengan sunnah Rasulullah dan mengikutinya. Apa jua yang aku ucapkan atau tetapkan tentang sesuatu perkara (ushul), sedangkan ucapanku itu bertentangan dengan sunnah Rasulullah, maka yang diambil adalah sabda Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa Sallam. Dan demikianlah ucapanku (dengan mengikuti sabda Rasulullah).” (Disebutkan oleh Ibnul Qayyim dalam I’lam al-Muwaqq’in, 2/286)
__________________________________________________________________________________

| Nawawi | Aqeedah | Fiqh | Anti Syirik | Galeri Buku | Galeri MP3 | U-VideOo |
__________________________________________________________________________________

Selasa, 25 September 2007

043 - Orang Puasa & Musafir Dibolehkan Tidak Berpuasa

Orang Sakit/Uzur & Musafir Dibolehkan Tidak Berpuasa/Segerakan Berbuka

أَيَّامًا مَعْدُودَاتٍ فَمَنْ كَانَ مِنْكُمْ مَرِيضًا أَوْ عَلَى سَفَرٍ فَعِدَّةٌ مِنْ أَيَّامٍ أُخَرَ وَعَلَى الَّذِينَ يُطِيقُونَهُ فِدْيَةٌ طَعَامُ مِسْكِينٍ فَمَنْ تَطَوَّعَ خَيْرًا فَهُوَ خَيْرٌ لَهُ وَأَنْ تَصُومُوا خَيْرٌ لَكُمْ إِنْ كُنْتُمْ تَعْلَمُونَ
...maka sesiapa di antara kamu Yang sakit, atau Dalam musafir, (bolehlah ia berbuka), kemudian wajiblah ia berpuasa sebanyak (hari Yang dibuka – Qadha/ganti) itu pada hari-hari Yang lain; dan wajib atas orang-orang Yang tidak terdaya berpuasa (pada hari yang lain kerana sakit, tua dan sebagainya) membayar fidyah Iaitu memberi makan orang miskin. Maka sesiapa yang dengan sukarela memberikan (bayaran fidyah) lebih dari yang ditentukan itu, maka itu adalah suatu kebaikan baginya; dan (walaupun demikian) berpuasa itu lebih baik bagi kamu daripada memberi fidyah), kalau kamu mengetahui. (al-Baqarah 2: 184)

Dia yang dari kalangan orang yang uzur/zakit, dan para musafir adalah lebih baik untuk tidak berpuasa. Ini sesuai dengan saranan Allah di dalam ayat di atas. Then, dia perlulah menggantikan puasanya itu pada hari-hari yang lainnya (di luar ramadhan), yang di mana dia boleh berpuasa. Jika dia tidak boleh juga berpuasa/tidak mampu (kerana uzurnya berpanjangan, etc.) di hari yang lain... maka, wajiblah dia membayar/mengeluarkan fidyah kepada faqir miskin.

Allahu a'lam...

Tiada ulasan: